söndag 12 mars 2017

Utmattningssyndrom - fallen krigarprinsessa (del. 4)

Bakbunden och hjälplös ökar stressen
Jag tror alla förstår att man blir stressad, orolig och rädd om man känner sig bakbunden och hjälplös när en "fara" närmar sig, och tänk er då att ni inte själva kan avstyra "faran" utan är beroende av någon annan som ni dessutom inte har så mycket tillit till. Ja detta är några av de känslor/tankar som jag har tampats med under flera månader, eller egentligen i flera år för att mina barn ska få det stöd och anpassningar som de behöver p.g,a, sina diagnoser Autism och ADHD för att nå sina kunskapsmål i skolan, och som är en stor del av anledningen till min utmattningssyndrom.

Hjärnan kan inte skilja på om hotet är på riktigt, eller något man oroar sig för
Det är inte bara verkliga hot som kan stressa, eftersom hjärnan inte kan skilja på ett riktigt hot eller ett som du bara tänker dig. Därför kan du bli stressad bara av att föreställa dig ett hot eller en svår situation som egentligen inte finns och som kanske aldrig kommer att inträffa, kroppen reagerar ändå på hjärnans signaler. Detta blir inte bättre när man har utmattningssyndrom, så fort det är något som jag känner oro för eller något jag inte har under kontroll som ex. sjukskrivning, försäkringar, ekonomi, semester, arbete, barnens skolval inför hösten.  Ja allt detta stressar mig i väntan på besked, alla dessa obesvarade frågor OM/VAD/HUR händer isf....?

När hjärnan larmar om fara 
Vad som sker med hjärnan är att den "larmar" om att jag är i fara nästan hela tiden, och detta gör mig sjuk med diverse olika symptom. Om det låter konstigt så är det absolut ingenting mot hur det känns och upplevs när man hela tiden är redo för kamp på liv och död. Även en krigarprinsessa som jag  klarar till slut inte att nå upp till kraven som ställs av arbetsgivare och familj, samtidigt som jag ska hantera min stora oro/stress över vardagen och allt som måste ordnas för att lösa skolsituationen. Jag har en än gång trots tidig läkarkontakt inte bromsat upp tillräckligt i tid, utan fortsatte tre månader med att arbeta hemifrån på deltid med 50% detta p.g.a. min höga arbetsmoral. Till slut blir kraven för stora och återhämtningen räcker inte till, detta trots stor kunskap och erfarenhet från tidigare utmattningssyndrom.  Nedan förklarar jag lite om hur stress påverkar oss (källa: 1177 vårdguiden)

Kortfattat om våra två olika nervsystem
Aktiviteten i de inre organen styrs av nerver, som inte påverkas av viljan.
  • Sympatiska nervsystemet - Aktiveras när kroppens krafter behövs
  • Parasympatiska nervsystemet - Är mest aktivt vid vila och bidrar till att bygga upp kroppen. Det är viktigt för att kunna varva ner, somna och återhämta dig.
Stressreaktionen som kallas för kamp-flyktreaktionen 
Det innebär att hjärnan och kroppen ställer in sig på antingen kämpa emot ett hot, eller fly från det. Reaktionerna kan även sättas igång i vardagliga situationer där det inte alls fungerar med att fly eller slåss. Det sympatiska nervsystemet kan inte skilja mellan fysiska hot, som till exempel ett farligt djur, eller ett socialt hot, som till exempel räkningar som vi har svårt att kunna betala. När man befinner sig i detta stadiet så kan man känna sig rädd, irriterad, arg eller fientlig. Kamp-flyktreaktionen varar oftast bara i några minuter eller möjligen timmar. Skadligt blir det först när du under en längre tid befinner dig i stressade situationer, både verkliga och tänkta. De olika hormonerna som utsöndras i blodet kan med tiden göra att man får minnes- och koncentrationssvårigheter.

Stressreaktionen som kallas "Spela död"
Även detta är ytterligare ett sätt att reagera på stress, som är mycket vanligt. Det inträffar när hjärnan uppfattar att faran är alltför stor, när det känns som vi inte har någon chans att ta oss ur situationen. Det är en stressreaktion som ofta ger svimningskänsla, trötthet, yrsel, svaghet i musklerna och symtom från magen. Man vill också isolera sig och minska sina sociala kontakter. Det som händer är att den parasympatiska delen av nervsystemet fungerar som en broms och drar ner på energin. Vid långdragna stressituationer kan det leda till att en del av nervsystemet fortsätter att bygga upp kroppen, trots att den förbrukar mindre energi än vanligt. Det är då behovet av att trösta oss ökar och man kan börja äta mer socker, fet mat och kanske dricka mer alkohol. Jag är personligen tacksam att mitt alkoholintag minskat och blivit ett nollintag, räcker att behöva tampas med viktuppgång igen.

När stress leder till utmattningssyndrom
Långvarig stress kan leda till utmattning. Om balansen mellan stress och återhämtning under en längre tid inte fungerar börjar kroppen sända ut signaler om att stressnivån är för hög. Med tiden blir man tröttare och risken är stor för fysisk och psykisk utmattning. Lite förenklat kan utmattning sägas vara det sista stadiet av stress.

Krigarprinsessans fall
Tänk er att vakna på morgonen av en panikattack med hög puls, ett starkt tryck över bröstet och du hyperventilerar när du andas,, inte bara någon enstaka dag utan flera dagar i veckan och ibland flera gånger per natt. Eller när det känns som att du måste dricka en cola eller inta något annat sött för att finna energi,  trots att jag vet att det är ologiskt så är känslan så otroligt stark att jag oftast följer hjärnans signaler utan att tveka för jag måste försöka klara vardagen. Det känns som jag har sirap i hjärnan för jag minns inte saker, får stora koncentrationssvårigheter, blir disträ och det kan ta timmar från tanke till handling innan kroppen reagerar för man inte har någon energi. Andra otrevliga biverkningar är ångest, sömnproblem, huvudvärk/migrän eller smärta som är förknippat med stress, så när man djupandas så hugger det i ryggen eller ger en molande värk.

Vad är det som ska hjälpa mig att bli frisk
  • Acceptans 
  • Sjukskrivning (just nu 100%)
  • Återhämtning/Egentid 
  • Promenera och vistas utomhus och helst i naturen
  • Försöka få till en daglig fysik aktivitet på 30 min med hjälp av FaR
  • ACT - kurs i stresshantering (inriktad till föräldrar för barn med bl.a. autism)
  • Naprapat, elbehandlingar mot smärta vid behov
  • Yoga / Meditation
  • Simma
  • Kärlek, stöd och förståelse från familj, vänner & arbetskamrater
  • Hoppas på lite fler soliga dagar som lyser upp mörkret
För er som undrar så lyckades jag komma tillbaka från min förra  utmattning maj 2016 efter ca. 16 månader med sjukskrivning i olika skiftande grad, och den lyckan var så stor när jag friskskrev mig till försäkringskassa och arbetsgivare, Så därför vet jag att det kommer gå även denna gång, bara jag skyndar väldigt långsamt och ger mig TID.

Ta hand om er och glöm aldrig hur viktigt det är med återhämtning när ni har det stressigt i eran vardag, lyssna på en som aldrig trodde hon skulle bli drabbad av detta.


Älskar havet - där finner jag ro

Love
Krigarprinsessan Cissi

Det var länge sedan jag bloggade & inlägget har tagit lång tid att formulera, men det kommer mera..

Ps. Läs gärna mina tidigare inlägg om utmattningssyndrom