söndag 4 oktober 2015

Sardinien - Ett resmål som lockar på många sätt

Varför Sardinien som resmål?
Sardinien har mycket att erbjuda, här finner du några av Medelhavets finaste stränder, turkosblått hav, vacker natur, pittoreska små städer, serpentinvägar, goda viner, god mat, för att inte tala om deras ostar och glassar. Sardinien har sin turistsäsong mellan april - oktober, och ligger i Medelhavet väster om Italien. Om du vill förlänga sommaren så är en resa till Sardinien under September månad helt rätt då de har en snitt-temperatur på +27 grader på dagen och +22 grader på kvällen samt +24 grader i havet. Vi reste till Alghero på nordvästra Sardinien i mitten på september, och hade en regndag under 8 dagar. 

Solnedgång i Alghero 
Vad kan man göra på Norra Sardinien?
Det jag verkligen rekommenderar är att hyra en bil (om ni har körkort) och ge er ut för att upptäcka Sardinien på egen hand, prova kustvägen mellan Alghero och Bosa som är en serpentinväg med otroligt vacker utsikt, men även att göra andra utflykter. som t.ex. till paradis-stranden La Pelosa. Annars finns det massor av utflykter som anordnas av charterbolagen eller av lokala säljare som tar er till alla turistmål och sevärdheter som finns att se. Jag rekommenderar er att åka på någon båtutflykt för att bada, snorkla, besöka några grottor och njuta av Sardiniens vackra kust och det turkosfärgade klara vattnet. Ett tips är att man kan hyra en egen båt vilket vi gjorde i staden Palau, men man kan göra det även i andra städer. Vill man njuta av en lite mer exklusiv tillvaro så kan man bege sig till Costa Smeralda som ligger på nordöstra kusten, här finner du gott om lyxbutiker, stora yachter i hamnen och bukten utanför då detta är ett semesterparadis för många kändisar. Kanske ni vill besöka Korsika över dagen som bara ligger ca en timmes båtfärd från norra Sardinien, och vidga era vyer ytterligare genom att göra båda öarna under er semester. Annars kan ni besöka vingårdar, vandra i naturen, och om ni är i bra form så kan ni testa att cykla på Sardinien. Om ni hyr en bil så tänk på att Sardinien är en stor och ganska bergig ö, och att vägarna ofta är slingriga med väldigt skarpa kurvor så att medelhastigheten blir inte så hög som vi är vana med och därför tar det ganska lång tid att förflytta sig mellan städerna. Eftersom det finns så otroligt mycket att göra och se, så hann vi bara ta oss runt på norra Sardinien under vår resa, för några dagar låg vi bara och kopplade av på stranden.

Alghero
Här finner du den gamla stadsdelen (old town) där all biltrafik är förbjuden med en massa mysiga gränder att strosa i, utbudet är stort på butiker, restauranger och glassbarer. Uppe på ringmuren har du en fantastisk utsikt över solnedgången som du kan njuta av medan du promenerar längs ringmuren, eller intar en middag på någon av alla restaurangerna där. Alghero har även en stor hamn med många båtar, både små som stora. Från gamla stan går det en lång strandpromenad förbi hamnen och ut till de båda långgrunda stränderna Lidostranden och Maria Pia-stranden som är mycket uppskattade även om vi inte hann besöka dem. Från hamnen kan ni även ta båten ut till Neptunusgrottan, där en tunnel från havet leder in i en grotta med mäktiga droppstensformationer. Bra att veta om Alghero är att det är en kort transfer från flygplatsen, det tar ca 20-30 minuter.

Bilden är tagen uppe på ringmuren över hamnen i Alghero

Roadtrip till Palau för att hyra egen båt
När vi såg på tripadvisor att man kunde hyra egen båt, så bestämde vi oss för att detta var något som vi verkligen ville göra då omdömena var så positiva och vi älskar ju båtlivet. Vi kontaktade företaget  MD Service som vi ville hyra båten av dagen innan för att säkerställa att de inte skulle vara slut när vi kom dit, vi körde från Alghero vid 8-tiden på morgonen och resan gick över många berg med slingriga vägar så vi var framme strax efter 10-tiden i Palau. Vi parkerade bilen och hittade deras uthyrning längst bort i det östra hörnet av hamnen, vi betalade och fick en genomgång om hur båten fungerade samt en genomgång av sjökortet (detta borde varit inplastat) samt deras bästa badtips. Vi betalade för en hel dag 150 € + bensinen som vi gjorde av med, det var värt varenda cent då vi på egen hand kunde utforska La Maddelenas skärgård. Båtarna är lätta att manövrera och det krävs inga licenser för att få hyra dem, det finns dyner som man kan lägga så det blir ett större soldäck i fören och i aktern finns en badstege så sen kan man bara leta upp en vik eller strand där man vill ankra och njuta av Medelhavet helt för sig själv (om man har tur). Viktigt att ni har med er dricka så ni klarar er över dagen i värmen, och kanske någon picknick-lunch. Det är vanligt att det blåser upp på eftermiddagen så då kan det bildas ganska rejäla vågor när man ska tillbaka in till fastlandet, så ett tips är att ha alla torra saker väl förvarade i lastutrymmena på tillbakavägen och behålla badkläderna på tills ni är i hamn. Orkar man och vill man så kan man sedan från Palau fortsätta söderut till Costa Smeralda, mitt tips skulle då vara att ta en övernattning där för att spendera en helkväll där och sedan kanske fortsätta lite längre ner på östkusten dagen efter mot huvudstaden Cagliari då det finns många roliga grottor att besöka här samt många fina stränder för sköna bilstopp. Bor man i Alghero som vi gjorde så tänk på att det tar ca 2 timmar tillbaka i resväg från Palau, och från Costa Smeralda runt 3 timmar och från Cagliari ca. 3,5 timmar (längre sträcka men bättre väg)


Så här ser båtarna ut som man kan hyra
Medelhavets turkosa vatten lockar för flera dopp från båten
Roadtrip till Bosa 
Detta är något som rekommenderas varmt när man läser om Sardinien, och jag kan bara hålla med. Vi utgick från Alghero och körde kustvägen söderut mot medeltidsstaden Bosa, det är en vacker och hissnande resa med skarpa kurvor längs denna serpentinväg och resan tog väl ca. en timme. Väl framme i Bosa så är det uppdelat i två delar en stadsdel, och om man kör lite till så kommer du till hamnen där det även finns en strand. Vi tog en glasspaus där och njöt av omgivningen innan vi körde mot centrum och borgen. Även om man nu kör nästan hela vägen upp till borgen så är det ändå en bit att gå som är ganska så brant, och i 30 graders värme som vi hade denna dagen så var vattenflaskan högt uppskattad. Väl uppe så fick man betala 4€ (tror jag det var) för att följa med en guide uppe längs muren runt borgen och det är en storslagen utsikt så ta tillfället i akt om du nu ändå har tagit dig upp. Själva staden är väldigt pittoresk med smala gränder med ljusa pastellfärgade hus och floden Temo som rinner genom staden och med borgen på toppen av berget. Härifrån korsade vi floden och tog vägen genom inlandet tillbaka mot Alghero för att göra ett kortare historiskt besök för att titta på nuraghen Santu Antine i närheten av Torralba, nuragher är 1000-tals gamla stentorn som det finns gott om på Sardinien för alla som är historieintresserade.
Fantastisk kustväg mellan Alghero och Bosa
Den vackraste vyn tog vi här över staden Bosa med borgen högst upp
På vägen upp till borgen
Guidad tur längs muren på borgen med en fantastisk utsikt

Roadtrip till Castelsardo
Vi körde norrut från Alghero mot Porto Torres och sedan vidare längs kusten till Castelsardo, på vägen finner ni en milslång sandstrand med mycket stora vågor och restiden var ungefär en timme. Castelsardo är även den en pittoresk stad med en borg längst uppe på berget, men till skillnad från Bosa så finner du både en kyrka och lite restauranger i de trånga gränderna här uppe. Om man vill kan man fortsätta någon kilometer för att besöka deras "La Roccia dell'elefante" som är en klippa som formats till formen av en elefant av vädret och naturen. Inget speciellt men en stor turistattraktion som ni kan besöka om ni är i närheten, och ta ett typiskt turistfoto :-)

Castelsardo med borgen på toppen, sett från nordöstra sidan
En av alla de smala gränderna uppe vid borgen i Castelsardo
Det är en upplevelse på flera sätt att ta sig runt med hyrbil

Platamona beach är milslång, och ligger på norra Sardinien

Finaste stranden är La Peleso/Stintino beach/James Bond stranden
Denna stranden är en av Europas vackraste stränder och påminner mer om Karibien än Medelhavet med sin fina vita sandstrand och det turkosblå havet i flera nyanser, det är långgrunt och eftersom det är så välkänt så är det också extremt mycket folk som kommer hit. Kör du bil hit så kör man mot Stintino som ligger så nordöst du kan komma på Sardinien, se till så att ni kommer tidigt om ni ska kunna hitta en parkeringsplats. Bra att veta är att det finns både bar och restaurang längs stranden, och även en massa strandförsäljare om du vill slå till på smycken, selfie-stick, mobilskal, dunjacka, etc.

Paradiset finner du på nordöstra Sardinien - La Pelosa beach/spiaggia
La Pelosa är där både turister och de lokala invånarna trängs om att få en plats

Massa strandförsäljare, och även i vattnet kan man shoppa

Sammanfattning
Om du inte har varit på Sardinien och är sugen på att testa någon nytt resmål så tycker jag verkligen att du ska besöka denna vackra ö, planera din resa efter det du gillar bäst och se om du delar min uppfattning. Jag kommer absolut återkomma hit, även om det kanske dröjer då det finns så många andra resmål  som jag vill se och upptäcka innan dess.

Tack för att du läste min blogg, och hoppas du fick lite tips
Kram Cissi

OBS!! Alla bilderna tillhör mig, och får inte användas utan mitt samtycke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar