lördag 21 mars 2015

Tjälknöl med potatis- och jordärtskocksgratäng

Denna rätten är fantastiskt god, och kul att bjuda på om man ska ha gäster.
Den behöver lång förberedelse men sköter sig själv den mesta av tiden.
Recept finner du nedan. (6 portioner, Tillagningstid ca. 17 timmar)



Tjälknöl
1 1/2 fryst fransyska
Lag:
1 liter  vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 krossade enbär
1 tsk torkad rosmarie
2 lagerblad

Potatis- och jordärtskocksgratäng
800 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 vitlösklyftor
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tips: Vill man göra den laktosfri eller mindre fet så bara byt ut mejeriprodukterna

Gör så här
Sätt ugnen på 50-75 grader

Tjälknöl
Lägg den frysta steken i en stekpåse som du placerar i en ugnssäker form. Ställ den i nedre delen av ugnen  i ca 12 timmar, tex över natten och när man vaknar så kan man sätta in en köttermometer i steken. När den visar 65-70 grader så tar du ut den ur ugnen (beroende på hur rött du önskar det). Men innan dess ska man ha kokat upp vattnet med salt, socker och kryddor i en gryta och låtit det svalna. Sedan lägger man ner den varma steken i lagen ,och där låter man den ligga i 4-5 timmar helt täckt av lagen i kylskåp för att smaken riktigt ska få dra in i köttet. (den blir ganska salt, så om man vill kan man minska lite på saltet) Om man följer receptet så blir köttet väldigt saftigt, mört & gott.

Gratäng
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skiva potatis & jordärtskockor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda grädde och mjölk i en kastrull, lägg i rotfrukterna & vitlöken och låt koka upp. Krydda med salt & svartpeppar. Häll upp det i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills potatisen är mjuk. (OBS!! kolla så att den i bubblar över eller bränns)

Servering
Ta upp steken och skär den i tunna skivor och lägg upp den kall på ett serveringsfat, servera den tillsammans med gratängen, lite grönsallad och ev. svartvinbärsgelé om så önskas.














Smaklig måltid!

Receptet har jag hittat på ICA



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar