torsdag 27 augusti 2015

Stockholms skärgård ❤️

Det finns många vackra och härliga platser i världen, men ingen plats som jag älskar lika mycket som vår vackra skärgård i Stockholm. Den är så ofantligt vacker och rofylld, så i sommar har vi verkligen njutit av många härliga och lata sommardagar ute med båten i skärgården och framförallt i ytterskärgården.
Allra vackrast tycker vi det är i ytterskärgården - Här besöker vi Myggskären
Tips i mellersta & södra skärgården (där vi brukar röra oss)
  • Bullandö - Bra gästhamn med fin dusch-bastuanläggning, mack, affär, bra krog men det som verkligen gör detta till sommarens måste är deras GLASSFABRIK!! *mums* Bullandö ligger på Värmdö och kan även nås med bil eller SL-buss från Slussen.
  • Utö - stor gästhamn med massor av skärgårdsaktiviteter för hela familjen, cykeluthyrning, sandstränder, flera krogar och barer med bra drag hela sommaren, ICA-affär, mack och här finner du skärgårdens bästa BAGERI med fantastiskt bröd och kaffebröd. Hit kan du åka skärgårdsbåt från bl.a Årsta Havsbad, eller med Nord-sydliga linjen.
  • Rögrund - En charmig mindre ö med liten gästhamn för besökare till krogen eller vandrarhemmet, det finns en hinderbanan i skogen och en liten sandstrand, badbrygga och bastu-tunna. Krogen serverar god mat till skärgårdens bästa priser (?) Hit kan du även ta dig med skärgårdsbåt.
  • Kymmendö - Här finns en naturhamn som är populär, en krog med riktig bra mat, backficka, mack, butik och några gästplatser för båtgäster till krogen. Vandra gärna runt på ön som är väldigt vacker. Hit kan du åka skärgårdsbåt från bl.a Dalarö
  • Huvudskär - en av de vackraste skären i ytterskärgården, här finns det knappt el och vatten, men naturen är vacker, ljuset är magiskt, det finns en fyr och ett vandrarhem. Hit kan du ta dig med skärgårdsbåt via bl.a Fjärdlång.
  • Nord-sydliga linjen som är perfekt för dig som vill ö-luffa och ta dig till flera öar där man kan byta båtförbindelser, och som tar dig till massor av öar med vandararhem och skärgårdskrogar mellan Nynäshamn i söder och Arholma i norr.

Solnedgång i gästhamnen på Bullandö

Upptäck skärgården med skärgårdsbåt & bo på vandrarhem eller stuga:
Det som många inte tänker på är att det finns massor av vandrarhem som ligger ute i skärgården, som man når genom att ta skärgårdsbåt dit. Så varför inte ö-luffa lite i vår vackra skärgård, det finns många öar både i vår norra, mellersta och södra skärgård som man kan besöka på sommaren och även en del du kan besöka året runt. Vi har bott på vandrarhemmen som ligger på öarna Rögrund, Fjärdlång och Huvudskär innan vi köpte större båt.

Rögrund har både krog, vandrarhem, konferens, bastu-tunna, hinderbana i skogen
Huvudskär ligger längst ut i ytterskärgården, och har både fyr & vandrarhem
Vaxholm lll anlöper Bullerö som ligger långt ut i ytterskärgården,
här finns både ett litet museum, kulturstig och ett mindre vandrarhem.
Att vara båtägare:
Om man älskar havet och skärgården så mycket som vi gör så är det härligt att ha friheten att kunna åka ut i skärgården när man vill, och vart man vill med en egen båt. Sedan har vi fördelen att kunna åka till små skär och öar som vi får tillbringa tid helt för oss själva på om man har tur, eller så kan vi ankra i någon vacker naturhamn eller gästhamn tillsammans med andra trevliga båtägare. Sedan är det väldigt trevligt att vara båtägare då man för det mesta hälsar på varandra, och hjälps åt när man ska anlöpa en gästhamn med förtöjningar etc. Innan ni blir båtägare så välj en båt som passar era behov som ni kan få njuta av många timmar/dagar/år i skärgården, och en båtplats som ligger på en bra utgångspunkt för era båtupplevelser , Vi har vår båt på Oxnö båtklubb/Gålö som ligger 20 minuter från Utö som vi älskar att besöka.
Skärgården bjuder på magiska kvällar när solen går ner (Nämdöfjärden 07.08.2015)
Vår familjebåt är en Flipper 700 - 88 som man lätt kan gå in med till små skär, den har 4 sovplatser, gasolspis, kylskåp, vatten, toalett & värmare (så med andra ord allt vi behöver)
Här ute i skärgården är det lätt att meditera och ägna sig åt yoga Här är jag på väg in i triangeln medan havet dånar in mot klipporna bakom mig
Fiskmås som stoltserar på klippan
Här ute i stillheten så kommer man närmare djurlivet och naturen


Om vi skulle ta med alla vänner som önskade, så skulle vi bedriva båtcharter hela sommaren
Vi förstår att det är många som vill följa med oss ut med båten, men det är svårt att få till det med logistik, väder samt att vi vill vara ute längre och inte bara åka kortare dags-/kvällsturer. Eftersom alla vill att solen ska skina och att det ska vara varmt så är det bara de som har varit väldigt spontana, eller som bor nära oss som har fått möjligheten att följa med oss  ut med båten  i år när det har passat oss med en dagstur p.g.a att vi haft andra aktiviteter inplanerat. Om solen skiner och vi är lediga så är vi på sjön, och allra  helst långt ute i yttre skärgården ett par dagar i stöten.
Ytterskärgården med sin kala platta klippor som delar av det blå havet & himmelen.
Nästa gång ni längtar ut i skärgården - 
så ta er ut och njut av den med egen båt eller skärgårdsbåt!

Tack för att ni läser min blogg
Kram Cissi

1 kommentar: