söndag 18 januari 2015

Saftiga kanelbullar



Recept på saftiga kanelbullar!




Antal: 30-40 st.
Varmluftsugn: 225 grader
Tid: 6 - 8 min beroende på hur gräddade man vill ha dem, och hur många plåtar man gör samtidigt.

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 5 dl. mjölk
  • 1 tsk. malen kardemumma
  • 2 tsk. vaniljpulver
  • 3,5 dl. vit sirap
  • 820 gram vetemjöl special (ca. 13-14 dl)
  • 125 gram smör
  • 0.5 tsk. salt
Fyllning:
  • 150 gram smör
  • 2,5 msk. kanel
  • 1 tsk. vaniljsocker
  • 2 dl. strösocker
Gräddning:
  • 2 st. ägg
  • Pärlsocker
Tillredning av deg:
  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm mjölken i en kastrull med kardemumman & vaniljsockret till 37 grader
  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör runt till det blandats ut, tillsätt resten av mjölken.
  4. Häll i sirapen och saltet och blanda runt
  5. Tillsätt lite av mjölet åt gången men spara ca 1-2 dl. till utbakningen
  6. Blanda degen med en matberedare eller elvispen och dess degkrokar på låg hastighet
  7. Nu är det dags att klicka i smöret som skall vara rumstempurerat i degen medan den bearbetas av köksmaskinen på låg hastighet i ca. 10 min.
  8. Jäs degen  under en bakduk på dragfri plats till ca dubbel storlek (ca. 40 min)
  9. Använd maskinen till att röra ihop fyllningen i en separat bunke under tiden
  10. Ta fram plåtar och lägg på bakplåtspappaer och ställ upp ev. bakformar (16 st./plåt)
  11. Vält upp degen på ett lätt mjölat bord, och knåda den ordentligt innan du delar den i 2 klumpar.
  12. Ta den ena degen och kavla ut den till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop den på längden till en lång rulle. Dela den i ca. 3 cm bitar och lägg bullarna i formarna.
  13. Gör likadant med den andra degen
  14. Nu ska bullarna jäsa under en bakduk i rumstemperatur, eller som jag gör i varmluftsugnen på svagaste temperaturen (50 grader) utan bakduk i ca. 20 min
  15. Om du har jäst bullarna i varmluftsugnen så ta ut dem, och höj temperaturen till 225 grader
  16. Vispa sönder äggen och pensla försiktigt bullarna med ägget, och strö över pärlsockret
  17. Grädda bullarna i 6 - 8 minuter och kolla noga!! 
Nu är det bara till att njuta av de goda kanelbullarna, och de är faktiskt lika saftiga när du tar fram de från frysen senare.... ENJOY!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar