fredag 24 april 2015

Vad är det vi gillar med PÅSKEN?

Hur firar du påsk? Vad är det som du längtar efter när påsken närmar sig? Bryr vi oss att det är påsk? Är det påskmaten? Firar ni att det är en religös  högtid?  En anledning till att träffa släkten?

Oavsett vad din anledning är, så är det många som bara längtar efter att få vara LEDIGA i några dagar. Kanske man passar på att besöka familj och släkt som bor i andra städer än en själv?


Men ibland undrar jag om vissa traditioner kommer leva kvar?
Ta t.ex. detta med påsk-käringar/gubbar när barnen klär ut sig, jag tycker det blir mindre & mindre av det eller är det bara för att mina barn är "stora" nu och inte klär ut sig som jag tycker det? Men det var inte en enda som ringde på vår dörr, och för några år sedan fick man minsann ladda upp hemma med godis på skärtorsdagen. Eller är det för att vi försöker minska godis-intaget som barn inte gör detta längre? Däremot så har jag gott om vänner som flyger till Blåkulla och som trimmar sina kvastar, så kanske betyder traditioner mer för oss vuxna än för barnen? När mina barn var små så firade vi påsk på påskafton med äggjakt utomhus, och sedan åt vi påskbuffé med min syrra & hennes familj oftast. För några år sedan började vi med att vi bjuda över några vänner som vi visste saknade familj/släkt i Stockholm eller som av annan anledning var hemma under påsken, detta var väldigt trevligt och något vi gjort några år sedan dess om vi inte själva har varit bortresta. Vad har du för påsktraditioner? Påskkort är det inte många som skickar längre för det är enklare att skriva Glad Påsk på tex. Facebook, och hur många är det som påsk-pyntar med fjädrar/tuppar/höns etc.? Vi var i Karlskrona i år och där hade de påskbord vid vägen utanför sina hus det var en ny påsktradition som jag inte hade sett tidigare, finns säkert massor av traditioner som man inte känner till runtom i Sverige.


Anledningen till att vi var i Karlskrona är att halva vår familj och nästan all släkt på Hasses sida bor där, eller närmare bestämt på Sturkö. Vi åt middag olika kvällar hemma hos  barnen med deras familjer, och fick busa med alla tre barnbarnen som är 2, 3 och 5 år gamla. Vi åt frukost hemma hos faster Eva & Bigge en morgon och en annan på bondgården hos Markus och hans familj. En middag hos syster Jenny blev det oxå, fikade gjorde vi under påsken hos brorsan Tommy och även hos vännerna Boje & Mia, samt hos Mulle. Vi hade kvällsmys hemma hos kusin Björne som vi bjöd in oss själva till och som rökte räkor och fixade tills vi kom några timmar senare, vi hälsade spontant på hos kusin Jonas en av de vackraste kvällarna (se bild nedan). Vi hann hälsa på kusin Veronica och titta på deras husbygge på Tjurkö, och självklart ett besök hemma hos kusin Tessan som vi hyr stugan av, och JA vi hade tid för vila & återhämtning själva i vår stuga. Med bra grundplanering och med en viss spontanitet så hinner vi  träffa många när vi är nere, men bor man långt ifrån nära & kära så är saknaden stor mellan gångerna, och då gäller det att ta tillvara på tiden och hinna med att träffa så många som möjligt när man väl är här. Vi har under åren lärt oss hur vi bäst lägger upp våra besök, och denna resan var nog första gången som vi ofta kom innan utsatt tid för att vi undvek att jäkta mellan varje besök ❤️




Innan vi flög ner till andra familjen så hann vi på onsdagen ha en liten påskfest med mina yngsta killar innan de gick till sin pappa, och deras kusin Sofie som kom hem till oss. Barnen fick välja sina favoriter och vi våra, så det blev en riktigt smarrig påsk-buffé som vi åt. Tur var väl det då det inte blev någon påskmat alls när vi var bortresta. Detta var vår påsk och den var helt UNDERBAR, hoppas er var det också oavsett hur ni firade den.

Kram Cissi



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar